Naua Naua, Etosha

Hallo i luken! 

Nå har jeg etter en herlig uke i Etosha rettet snuten mot Vergenoeg og Namibørkenen! 

Uka i Etosha var som sagt veldig fin, og utrolig luksus! Om noen som leser dette har vært på Harnas, så skjønner dere hva jeg snakker om... Vi bodde på en helt nydelig lodge, kalde utedusjer og -doer var byttet ut med varme (!!!) dusjer på rommene, treretters middag hver kveld (der du ikke trenger å kjempe med nebb og klør for mer mat hver gang de roper "seconds"), det fineste rommet jeg noen gang har sovet på (for ikke å nevne at temperaturen på rommet faktisk var høyere enn det den er utendørs om natta), super service, fantastisk utsikt fra balkongen vår over et vannhull med masse antiloper ruslende... The list goes on. Rett og slett en ferie, altså. 

I løpet av uka har vi kjørt veldig mye rundt, lært om antiloper og andre dyr, lært om spor, vært på safari, bedrevet litt farm work, reddet en to uker gammel foreldreløs bavian, funnet en lemlestet oryx-baby (som, heldigvis for den, ble avlivet), hatt game count, besøkt en lokal bonde og lært mye om begge sidene av conservation (hva er det norske ordet...?), vært syke i tur og orden osvosv. Det har rett og slett vært en opplevelsesrik og deilig uke. Og nå ser jeg fram til noe jeg tror blir en utrolig morsom og actionfylt uke i ørkenen! Vi bor på et slott (ikke like fint som Naua Naua lodge, men det skal litt til å toppe det), fortsatt med varme dusjer, egen do inne og til og med en dobbeltseng hver. Herrrlich.  

Bare for å gi et lite inntrykk av hvor pent det var der:  

(Sjekk utsikten med vannhullet i bakgrunnen)
 

Vår egen private balkong! Deilig å våkne om morgenen og sitte her ute i pysjen og se sola stige høyere og høyere opp på himmelen. 
 

Vår fantastiske sjåfør (HERMAN som jeg har savnet i over et år nå) og livvakten hans
 

Vi så mange fine solnedganger og -oppganger
 

Vi rengjorde en gedigen cheetah enclosure mens en av de fem ville gepardene fortsatt lusket rundt på oss. Fordi den ville visst ikke lukkes inne i mellomtiden. Og nei, disse bildene er selvsagt ikke tatt da, for da var jeg opptatt med å holde vakt med en svær stokk. 
 

Vi var på leopardjakt! Dette høres veldig fælt ut, særlig siden jeg er en volunteer på et dyrereservat, men det var for å være med bonden og se hvordan dette foregår.
 

Det er forferdelig trist hvor vanskelig bøndene i Namibia (og Afrika generelt kan jeg tenke meg) har det. Regjeringen jobber så i mot de, og dyrene, at det er helt ubegripelig. For eksempel, han er nabo med Etosha nasjonalpark, og det er et hull i gjerdet hvor bl.a. løver, leoparder, geparder osv kommer gjennom og dreper kuene hans (for ikke å snakke om at de kan være en stor fare for han og familien). Problemet er at dette gjerdet tilhører regjeringen, så han har ikke lov til å reparere det. Enda han for evigheter siden klarte å raise (ææh, hva er det norske ordet) en hel haug med penger, slik at de kunne reparere gjerdet, har dette enda ikke skjedd. I stedet bruker de penger på såkalte "elefanthviskere" (beklager, men hva faen!?), som kun oppnpådde å nesten bli trampet i hjel. Apropos, elefanter har kommet og gjort massive skader på gjerdene hans, vannsystemet til både han og kyrene, og hele eiendommen hans generelt for flere hundre tusen. Han ringte en dyrevernsorganisasjon og sa at om de ikke kommer og henter disse tre elefantene, så skyter jeg de. Noe som selvsagt er ulovlig. Fem timer gikk, ingenting skjedde, han ringte opp igjen, fortsatt ingenting som skjedde. Han ringte så og sa at han har skutt sin første elefant (for hva skal han gjøre?) Det tok dem ti minutter å komme og arrestere ham. Han har vært i fengsel 26 ganger, om jeg husker riktig. Om løver kommer inn på gården hans tar det opp til tre måneder for han å få lisens til å flytte den løven og slippe den ut igjen et annet sted. Innen den tid har den tatt livet av alt som lever på den gården. I løpet av ti år har han drept 96, NITTISEKS, løver, og Namibia er det landet i Afrika med det raskest synkende tallet på løver. Dette er bare et par eksempler denne bonden hadde å komme med. Og han er en dyreelsker han også, han er jo bonde, han jobber med dyr hver dag! Han har absolutt ikke lyst til å gjøre det! Men han taper tre millioner (norske kroner) hvert år på grunn av rovdyr som kommer seg inn på gården hans. Han har ikke noe annet valg enn å skyte de. Det er slik realiteten er. Sorry, men det hele er bare så frustrerende, særlig hvordan regjeringen bare snur det blinde øyet til. Han forandret synet til alle oss som hørte på, inkludert Herman.  

Derfor fikk vi lov til å være med når han skulle jakte en leopard som drepte flere av kyrene hans mens vi var på Naua Naua (i tillegg til de to løvene som forsynte seg godt samme natta). Vi fikk i det minste overtalt ham til å sette opp en felle også, slik at vi kunne ta den og slippe den fri et annet sted. Vi campet et annet sted, vet et vannhull, og han sa at om han fikk muligheten, ville han skyte den. Det hele var veldig spennende, jeg sov kjempegodt og våknet av at Herman hvisket "the leopard is here". Den var tjue meter unna oss, men siden to voksne karer med hvert sitt våpen satt vakt, sovnet jeg ganske fort igjen. De klarte ikke å skyte leoparden den natta (heldigvis for oss, for det hadde ikke vært morsomt å se), og bonden kjørte videre klokken ett på natta for å prøve å finne de to løvene. Stakkars mann. Men det var hvert fall utrolig kult å være med på!

Vi var også en dag på safari i Etosha nasjonalpark, der vi så både bl.a. løve, elefanter, giraffer, zebraer og en hel haug med antiloper. 

Dette var det nærmeste vi kom en løve, haha. Men den var i det minste der! 
 

Og sist, men ikke minst - vi har vært med Herman hele dagen, hver dag i ei hel uke!! Og fått fem klemmer daglig, selvsagt :-)


Det har i hvert fall vært en kjempefin uke jeg er glad jeg ble med på :-) Ble også bedre kjent med fire kjempesøte jenter!

Nå gleder jeg meg til å se hva verdens eldste ørken har å by på!
Tonje Marie

Så utrolig rart det var å lese om den situasjonen med skyting av rovdyr osv fra bøndene sitt ståsted... Ble skikkelig tankefull her jeg nå. De har det virkelig ikke lett! Jeg tenkte jo aldri slik på det da vi var på Harnas, og fikk beskjed om å reise og fange en løve f.eks fordi en bonde truet med å skyte den!

Men herregud så fantastisk Etosha virker. Dit skal jeg neste gang jeg reiser til Harnas i hvertfall! Blir spennende og se hva som skjer med det prosjektet framover, hvis det blir voluteerlandsby der så er jo det awesome!

Kos deg videre, jeg gleder meg til neste innlegg <3

dato: 03.08.2012 | tid: 00:54 | blogg: http://newterrain.blogg.no
Tonje Marie

Og du, jeg vet du allerede gjorde det på flyplassen, men hils Herman fra meg IGJEN og gi han en superklem<3 Jeg savner han så!

dato: 03.08.2012 | tid: 00:56 | blogg: http://newterrain.blogg.no
malwina

really nice pictures!

i like it a lot!

i want to fallow you:)

dato: 03.08.2012 | tid: 09:18 | blogg: http://wwww,mal-wina.blogspot.com
seeliiine

åå, så herlig ut!! nydelige bilder <3

dato: 03.08.2012 | tid: 09:44 | blogg: http://seeliiine.blogg.no
mina

så fine bilder! kos deg masse

dato: 03.08.2012 | tid: 10:29
karenemiliek

Så utrolig herlig ut!

dato: 03.08.2012 | tid: 11:13 | blogg: http://karenemiliek.blogg.no
Aurora

åh, du er så sykt heldig som drar på så flotte steder med et så utrolig fint dyreliv! så utrolig mange fine bilder du har tatt! <3 wow, vært i fengsel 26 ganger? shit

dato: 03.08.2012 | tid: 11:21 | blogg: http://georguess.blogg.no
marika

Så mange fine dyr!!

dato: 03.08.2012 | tid: 11:48 | blogg: http://mmarika.com
Kine

Så mange fantastisk fine bilder! Og for en utrolig opplevelse, kunne gitt mye for å få være med på dette! Og syns virkelig synd på bonden, men fullt forståelig at han må skyte dyrene, stakkars mann.

dato: 03.08.2012 | tid: 13:20
♥ Maja

Kine: Tusen takk for det! Ja, det er helt utrolig hvordan bøndene blir behandlet, og hvor sinnsykt lite regjeringen bryr seg.

dato: 03.08.2012 | tid: 14:11 | blogg: http://majawl.blogg.no/
♥ Maja

Tonje Marie: Jeg veit! Det er helt utrolig hvor sinnsykt lite regjeringen bryr seg! Ja, alltid på Harnas så tenkte jeg liksom bare for noen dårlige mennesker bøndene er, som vet hvordan det står til med dyrebestanden osv i Afrika. Til og med Herman fikk et helt nytt syn på hele greia med conservation, og han har allerede ideer til noe nytt han har lyst til å starte med i forhold til å hjelpe bøndene og få regjering/bønder/conservation-folk til å samarbeide. Han som dro på besøk til bonden fast bestemt på å forandre hans syn på saken! Men hva slags valg har bøndene, når de verken får lov til å hindre at de kommer inn på gården eller får lov til å sette de ut et annet sted. De kan jo ikke la løver, leoparder, elafanter etc rusle fritt inne på deres land. Synes så syns på han bonden, han synes absolutt ikke det er noe moro å måtte bidra til en synkende løvebestand. Æææsdfkjksdf, frustrerende!

MEN ja, tuuuuuuuuuusen takk!! Og selvsagt skal jeg superklemme Herman for det, det er min glede! ;)

dato: 03.08.2012 | tid: 14:16 | blogg: http://majawl.blogg.no/
Siv

Det er SYKT at det er sånn. Blir skikkelig trist av å lese det - det er sånt man ikke hører om her. Takk for at du deler sånne ting som du lærer!! Det er veldig lærerikt!! Også nyyyydelige bilder, igjen! Og foooor en plass å bo!!! Hva med de som ikke er like bra - har du bilder av det også? heheeheh!

dato: 03.08.2012 | tid: 22:20 | blogg: http://motionocean-siv.blogspot.com
susanne reselli

wow! bare... wow! det må være en fantastisk opplevelse (bortsett fra regjeringens forhold til bøndene osv.) å være å nært innpå slike dyr! virkelig flott! :)

dato: 05.08.2012 | tid: 03:41 | blogg: http://susannereselli.blogspot.com
Synne

Det er for ille at det er så vanskelig å være bonde der, og at det er måten regjering og politi reagerer på. Skulle ønske vi kunne gjøre noe for at det skulle bli bedre.

Ellers må jeg bare si at bildene er fantastiske.

dato: 05.08.2012 | tid: 17:07 | blogg: http://synnesboble.blogspot.com
Marit

WOW, amazing:)

dato: 06.08.2012 | tid: 11:54 | blogg: http://maritg.blogspot.com
Hannah Larsson

Ok, that sundown is just amazing. Alot so.

dato: 14.08.2012 | tid: 16:53 | blogg: http://hannahlarsson.com

Skriv en ny kommentar:

Navn

E-post:

URL:

Kommentar:
bloglovin bloglovin bloglovin bloglovin bloglovin bloglovin


Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/38133383
hits