life at Harnas

Hei! 

Warning: superduperlangt innlegg

Her har det ikke vært internett på kjempelenge, så har ikke fått oppdatert noe som helst. Men veldig mye har skjedd! Det skjer alltid mye her, selv om hver dag på en måte er lik er hver dag allikevel veldig forskjellig. Jeg tror jeg bare må lage et oppsamlingsinnlegg der jeg skriver litt om de forskjellige "hovedtingene" jeg har gjort :-) Ingen spesiell rekkefølge eller noe, men mer i kategorier.

 

Walks

Det er hver dag forskjellige walks her, og bavian-, vervet-, marekatt- og caracal-walk er det vanligste. Har dessverre ikke fått gjort caracal-walk enda, men håper på å få gjøre det før jeg drar.
 

Baboon walk

Som noen kanskje vet er baby-bavianene favoritt-dyrene mine her. De kan være noen drittunger og teste deg og være ganske så brutale, men de er virkelig noen herlige vesener. Og å gå på tur med de er kjempefint! Først så løper vi ut i bushen med de og roper "kom, kom, kom, kom" til vi er langt nok unna gården. Og deretter bare rusler vi litt, de hopper opp på skulderen din og setter seg godt til rette (tisser litt også, hvis du er heldig), steller litt på håret ditt, hopper ned igjen, løper litt rundt, holder rundt beinet ditt og kikker opp på deg... Ja, i det hele tatt. Så finner vi et fint klatretre, setter oss ned og ser på at de koser seg. Forrige gang satt vi ved et villsvinhull, og de hadde det så sinnsykt gøy der. Alle seks bavianene løp rundt i noe som så ut som en blanding av gjemsel og sisten rundt og nedi det hullet, og de lo så innmari godt. Er det noe du bør høre en gang, så er det bavianlatter. Tror det er en av de fineste lydene i verden. Deretter fant de en høy busk, klatret opp og kastet seg ut i lufta, alle etter tur. Det var så moro å se på, måten de omtrent sto i kø på for å komme opp og så hoppe ned. Og som de koste seg! Når de trenger en pustepause kommer de bort til oss og sitter og tusler med litt forskjellig. Det er ingenting som å ha en bavian på fanget ditt som hengir seg helt til deg. Stelling av pels er viktig for dem, og du merker plutselig at du sitter der og tar oppgaven veldig seriøst. Du leter og plukker i pelsen mens bavianen vrir litt på seg så du skal komme til under halsen, og den blir helt sigen fordi den koser seg så. Noe så lite betyr så mye, og det er slik du virkelig former bånd til dyrene. Jeg klarer ikke å forklare det, men måten den bavianen snudde litt på seg så jeg skulle komme til var så betydningsfullt og et av de fineste øyeblikkene jeg har hatt her. Og måten bavianen stoler fullt og helt på deg og lar deg gjøre jobben din, det er så fantastisk. Det er ofte de små tingene som betyr mest.

 


Haha, sorry for dårlige bilder, men printscreena fra en nettside. Så ikke før nå at linken også ble med. Her ser dere i hvert fall hvordan det foregår :-)

Elvis og Lloyd

Dette er de to minste bavianene, og de er så fantastisk søte. Du går inn i innhegningen, setter de på hofta di, holder godt fast og tar de med ut. Jeg har gått to ganger opp til kirka med dem, og en gang ute på plenen. De er så lekne og så barnslige! Her er det om å gjøre å være teitest mulig for å få mest ut av det. Du kaster dem i lufta, svinger dem rundt, kiler dem, løper og skriker og er rett og slett som et barn. Også er de lettere å kontrollere. Vil de bite så er det bare å dytte dem unna og begynne å leke, så går det over. Bortsett fra at Elvis som regel alltid vil bite når han leker også, da. Da vi gikk til kirka var det første gangen de var ordentlig ute, så de var ganske skeptiske i starten. Klamret seg til oss og lagde "warning sound" for ingenting. Men så slappet de mer av, vi kom fram og de stjal kirkelysene og begynte å spise på. Haha. Så satt vi ute og lekte og koste oss, gravde litt i sanden, inspiserte alt mulig og var veldig nysgjerrige. Noen ganger gikk de litt unna, og plutselig var det noe som skremte dem så de løp tilbake til oss og klamret seg fast. Helt herlig!

Hvis man vet hvordan man skal oppføre seg med dem kan man også ta med kamera her, fordi de er mye lettere å distrahere og mye mindre interesserte :-)
 

Elvis på vei til kirka for første gang! Litt småskummelt fortsatt.
 

Kosemose
 

Tråden på genseren min smaker alltid like godt!
 

Trenger en liten pustestund etter så masse lek :-)

Veldig random. Elvis ville ikke bli med på bildet.

 

Elvis i treet :-)  

Meerkats

En av de mest avslappende walksene må vel være de to baby-marekattene, Charlie og Lola. Du putter de i et lite bur, går opp til kirka og slipper de løs. De løper rundt, og alt de gjør er vel basically å grave etter insekter. Eller noen ganger reise seg opp og se veldig kule ut. Men de er så sinnsykt søte, og de små gryntelydene de lager er så herlige. Føler jeg skriver herlig hele tiden og at alt er herlig her, haha. Men Harnas er rett og slett herlig!
 Var ikke helt interessert i å bli tatt bilde av ute på walk, gitt.
 


Dette er vel det marekattene lever og ånder for. Noen ganger finner de noen knasende sprø insekter som er verdt strevet :-)
 

Vervet

Jeg har vel egentlig ikke vært på ordentlig walk med dem, bare litt sånn "jukse-walk" fordi de skulle fikse noe i innhegningen. Men vi tok nå på de bånd (de kan ikke gå fritt rundt, da er de borte på sekundet), ruslet litt og satte oss ved et vannhull på plenen en halvannen times tid. De sitter for det meste på skulderen når du går, og jeg var så heldig å bli bæsja på. Gul diaré nedover hele håret og t-skjorta, helt ned til shortsen. Veldig deilig når du ikke får dusja på tre-fire timer :-) Men du får en helt ny definisjon av rein her på Harnas. Før var rein dusj hver dag, nå er rein et nyvasket hår som fortsatt lukter diaré. Uansett, vervet-apene er nå morsomme dyr, hopper og spretter rundt og surrer sammen alle båndene. Jeg er ikke helt like glad i vervetsene som i bavianene, føler de er litt mer uforutsigbare. De kan angripe uten grunn, og Tonje ble helt maltraktert av de her en dag. Blødde fra omtrent hele kroppen. Dessuten går de for ansiktet og pulsårer, noe som ikke er like koselig. Men jeg er inne og rengjør nesten hver dag, og har bare fått ett ordentlig bitt! Så enten så liker de meg, ellers så er jeg bare heldig.
 

Say hello to Etosha!
 

En ape i bånd er egentlig ganske morsomt. 

 

Sleep outs

Ja, du kan altså sove ute med de dyrene om natta. Så langt har jeg sovet ute med geparden Goeters, de syv valpene pluss faren Zippy og Elvis og Lloyd. Forhåpentligvis sover jeg ute med caracalsene i morgen. Dessverre er det ingen som blir med meg å sove ute med de seks baby-bavianene! Grr... Kan ikke skjønne hvorfor. Vi ville aldri i verden blitt tissa på, revet i, hoppet på, bitt i eller noe. Jaja :-(

Vi kan starte med geparden Goeters. Har sovet ute med han to ganger, og det er helt fantastisk. Han er så skjønn, og du ser at han virkelig liker selskapet. Han sov mellom oss om natta, og første gangen våknet jeg flere ganger av at han f.eks. hadde snuten sin inne i øyenskroken min, eller av at vi lå kinn til kinn eller delte pute. Når verdens eldste gepard lar oss sove med han på den måten, synes jeg det sier litt. Han viser jo enorm tillit! Goeters har epilepsi, så blits er strengt no-no. Derfor har jeg ingen bilder.

Valpene var også veldig bra. Jeg lo så masse! Omtrent ikke plass til fire stykker i det lille rommet, men vi klemte oss sammen og fikk plass til syv valper og en stor hund oppå oss. Det var i hvert fall godt og varmt! Du kunne ikke snu deg uten å komme borti en valp. Og ja, dere vet jo hvordan valper er. Hver gang vi tar på de må de opp i ansiktet vårt og sleike, og hver minste lille ting gjør de så ekstremt glade. De tisset forresten også før vi fikk lagt oss ned, sikkert fordi de var så glade.
 


Kaos! Amy sliter med å finne en plass å sove.
 

Tonje, Tinike og Amy. Og Zippy, Sugar og Spot :-)
 

Og slik ser du ut etter en sleep out med syv valper!
 

Og så har vi Elvis og Lloyd. Veldig morsomt, veldig møkkete, veldig ekkelt og veldig koselig. Vi sov i det vesle sykerommet som har to senger. De fikk kledd på seg hver sin bleie, men den satt bare på i et minutt. Så tok vi den på igjen, så datt den av igjen. Det begynte vel egentlig med at Lloyd tisset på Tonje, og så var Elvis så snill at han satt på hodet mitt mens han tisset. I øret mitt. Det hørtes ut som jeg var under vann. Og det måtte jo ut igjen, så da rant det så fint nedover halsen min :-) De tisset vel en god del ganger til på diverse av våre kroppsdeler, så la de seg til å sove. Elvis i min sovepose og Lloyd i Tonje sin. Og den delen var så skjønn! Elvis ville alltid ligge under soveposen, og han klemte seg inntil meg, krøllet seg under halsen min og noen ganger med hodet på armen min eller kinn til kinn med meg. Jeg kunne høre den vesle, raske pusten hans mens han var i dyp søvn, og det var så herlig. Virkelig en fin opplevelse.

Men så ble det morgen, de våknet og ville leke. De hopp og spratt rundt og rundt, inn i soveposer, opp på kjøleskapet, dro ned gardinene. Ja, du skjønner poenget. Og de bæsjet. Det var bæsj på gulvet, på madrassene, på kjøleskapet, på gardinene, på nattbordet - over alt. Det så virkelig ut som et helvete der. Og det morsomste var at vi klarte å låse oss inne! Ikke snakk om at nøkkelen ville rundt igjen. Så vi hadde jo bare et valg vi, da - å klatre gjennom vinduet. Hahaha, jeg ler fortsatt! Det må ha sett så utrolig komisk ut, plutselig kaver to jenter seg gjennom vinduet med hver sin bavian, klokka seks på morgenen. Og deretter måtte vi drasse med oss alle nedbæsja og uttissa soveposer ut den samme veien. Det var så morsomt, herregud som jeg lo etterpå. Også rusla vi tilbake i soloppgangen, dynket i tiss, tilbake til Village for å kaste oss i dusjen før frokost. Og det var det kaldeste jeg noen gang har vært med på! Det gjorde så vondt på kroppen, og det er så sinnsykt kaldt her om morgenen og kvelden. Jeg er sikker på at vannet ikke var mye over null grader. Men det er helheten av sånne opplevelser som gjør Harnas så morsomt! Jeg kommer til å leve på denne sleep outen lenge.
 


Tja, det beste bildet jeg har. Elvis henger på veggen mens Lloyd, hun var veldig opptatt av flaska si. 

 

Research

Dette er når du kjører ut i bil for å lete etter Pride. Pride er verdens eneste tamme, handraised gepard som suksessfullt har blitt satt ut for å leve i det fri. Hun lever nå på et svært område ute i Lifeline, som en vill gepard. Helt fantastisk. Men hun er verdens største kosepus! Hun har et GPS-halsbånd, og vi kjører rundt etter signalene til vi finner henne. Og hun er alltid like glad for å se oss! Det er derfor hun må være i Lifeline, for selv om hun nå er "vill" ville hun fortsatt oppsøkt mennesker. Og det ville fått henne drept, ettersom de hadde trodd hun var farlig. Hun kommer opp til oss med en gang, hilser på alle, maler og koser og gnir hodet sitt inntil vårt akkurat som en stor huskatt. Malinga høres ut som et helikopter langt unna, og det er en så fin lyd! Ofte begynner hun også å sleike på oss, noe som betyr at hun liker oss. Men tunga er som sandpapir, veldig, veldig ru. Får ikke sagt hvor herlig det er å se Pride, jeg har vært så heldig og gjort det tre ganger. Ikke bare fordi hun er verdens mest kosete katt, men også fordi hun er et levende bevis på at jo, tamme geparder kan faktisk bli løslatt og leve et fullverdig liv som en ekte gepard.
 

Lovely, lovely, lovely!

(bildene tatt av Tonje) 

 

Tour

Det er nesten alltid gjester på Harnas, og de vil ofte ut på tour for å se afrikanske dyr close up. Så da må noen av de frivillige være assistenter, og det går egentlig bare ut på å mate dyrene. Vi kaster maten over gjerdet, noe som noen ganger kan være litt grisete - f. eks. får villhundene alltid eseltarmer/-innvoller, og det er ikke alltid alt er ute av tarmene for å si det sånn. Jeg skrubbet hendene mine med såpe 7 ganger, og de luktet fortsatt møkk. Men når du hører de gira lydene de hundene lager er det så verdt det. De høres ikke engang ut som hunder, det er en så søt, lys lyd. Vi mater også løver, leoparder, vervetser, caracals og 20 ville geparder. Hos gepardene kjører du inn i den svære innhegningen, kaster kjøtt til de mens de prøver å hoppe opp på tilhengeren. Men det går bra, vi har lange pinner vi holder dem unna med :-) De kan bli veldig intense, og mjauer i ett sett. Hos geparder er mjauing en veldig negativ, stresset lyd. Men tour er veldig fint, du får se ville dyr på veldig nært hold og det er alle så oppspilte fordi de vet de får mat.

 

Caracalsene hopper veldig høyt, det er så morsomt å se når fire stykker hopper samtidig etter et kjøttstykke

 
Rikki med pinnen sin inne hos de 20 ville gepardene


En fornøyd gepard med et kjøttstykke


The wild dogs. Veldig søte!


En løve med sitt halve eselhode.

 

Horseback riding

Jeg har også ridd to ganger nå, og det er så herlig. Først red (ridde?) jeg Jack, og i dag red jeg Stanley. Vi var i dag fem stykker, og turen gikk rundt på litt forskjellige stier i området. Det var masse gallopp, og vi kunne egentlig ri litt sånn som vi ville. Utrolig morsomt å galloppere bortover smale, svingete stier i den afrikanske bushen! Skulle ønske jeg fikk gjøre det flere ganger, jeg har virkelig savnet å sitte på en hest.

 


Stanley og meg :-)

 

Dette er selvfølgelig bare en liten del av livet her på Harnas. Jeg har også gjort masse annet, diverse farmwork er også noe du gjør en del her. Hver søndag er det forskjellige aktiviteter som fotball, paintball, slåball... I tillegg er det diverse ting som skjer, sånn som her om dagen var det "apple day", da absolutt alle dro ut og matet de digre bavianene med epler. Det var så morsomt å se på, de stapper munnen full og prøver å bære fem epler i hendene mens de løper på to bein, men det funker jo ikke veldig bra. Har også vært med på forskjellige "dartings", den seneste var at vi dartet leoparden Loza for å sette henne ut i en stor inngjerding ute i Lifeline.

 


Loza darting.

 

Det er ofte veldig tilfeldig hva du får blitt med på, noen ganger må du bare være på riktig sted til riktig tid. Ting skjer veldig fort her, plutselig blir noe avbrutt fordi fem løver har kommet seg ut av innhegningen, og vi må sitte samlet til de er inne igjen. Og i dag fikk jeg for eksempel vært med å mate Loza, og deretter gikk vi inn til villhundene for å mate de. Det var egentlig ganske så skummelt, fordi det var en av de som virkelig ville hoppe på oss, men ei jente holdt han unna med en lang pinne. Og de river fra hverandre byttet sitt på sekunder, så jeg vil ikke akkurat ha en sånn en etter meg. 

 


Bare for å ha bildebevis, liksom. Tror det bare er fire av oss frivillige som kan si vi har vært inne hos villhundene, haha.

 

Ellers var det en slange rett utenfor hytta vår i går, en grønn boomslang. Den er dødelig og de klarte ikke å fange den, så vi er veldig forsiktige akkurat nå. Senere på kvelden så vi fire giraffer, en av de babyer, omtrent hundre meter unna oss :-) Og i dag hoppet det et stort antilope-dyr rett foran meg og Tonje på stien i skumringen, dritskummelt! Så selv om det er masse hytter kryr det av wildlife her.

 

Men nå føler jeg virkelig at det innlegget her har blitt gigantisk, så er vel på tide å avlsutte. Det er helt sykt at jeg er hjemme om tre dager!
IDA OG KAROLINE

FIN BLOGG ! :D

dato: 06.06.2011 | tid: 20:43 | blogg: http://grillkryddar.blogg.no
Hanne - Legg meg til som venn!

Fine bilder! :D

dato: 06.06.2011 | tid: 21:02 | blogg: http://hhvm.blogg.no
Celine

Ååå, så gøy det ser ut :)

dato: 06.06.2011 | tid: 22:02 | blogg: http://fotobyme.blogg.no
Marte Sortland

Ser utrolig gøy ut! :)

dato: 08.06.2011 | tid: 11:01 | blogg: http://somarte.blogg.no
Martine

Wow, virker som om du har hatt det veldig gøy ihvertfall! :D

dato: 08.06.2011 | tid: 20:51 | blogg: http://pantra.blogg.no
Ellen

omg... Du er heldig :D Elsker den ene apen, den var skjøøøn<3

dato: 12.06.2011 | tid: 19:41 | blogg: http://ellen.vinterblomst.com
IngvildS

Virker som om dere gjør utrolig mye spennende!:)

dato: 15.06.2011 | tid: 21:55 | blogg: http://ingvildSliv.blogg.no
Guros verden

Du hadde en kjempe bra blogg med mange fine bilder! og det var veldig gøy å lese om hvordan du har det når du jobber på denne gården :-) Virker kjempegøy!

dato: 17.06.2011 | tid: 19:35 | blogg: http://bananakid.blogg.no
foreversmiling

Utrolig fin blogg :-)

Det så kjempemorsomt ut!

dato: 28.06.2011 | tid: 10:15 | blogg: http://foreversmiling.blogg.no
airi - kommenterer tilbake

fin blogg ;)

dato: 03.07.2011 | tid: 13:10 | blogg: http://airimizz.blogg.no
Karoline

Så spennende! :)

dato: 31.07.2011 | tid: 11:12 | blogg: http://karoliiine97.blogg.no
Benedikte

ooi! så mange bilder, tror det hadde klikka litt for meg om alle de apene hadde hoppa på meg! haha

dato: 09.08.2011 | tid: 19:33 | blogg: http://etsirkus.blogg.no
Ronja Tatjana

ser ut som det er kjemmpegøy. Jeg elsker mercats å har alltid hatt lyst til å være sammen med en. Elsker også løver. mitt favoritt dyr.

dato: 13.08.2011 | tid: 00:00 | blogg: http://ronjaatkh.blogg.no
Andrea

Har du helt glemt at du har blogg? Elsker bloggen og bildene dine, og er innom hver dag! Håper du begynner å blogge igjen :)

dato: 16.11.2011 | tid: 19:20 | blogg: http://Allandrea.blogg.no
camilla

kul blogg

dato: 15.01.2012 | tid: 16:50
Ann Valle

Så fine bilder fra Harnas! Det var dumt at det var fullbooket før jeg fikk ræva i gir til å bestille plass i sommer, men jeg tror at løveparken i Sør-Afrika blir veldig bra. Du får kose deg masse på gården, og gi Atheno - min elskede gepard - en klem fra meg.

dato: 02.04.2012 | tid: 09:47 | blogg: http://www.anniegetyourgun.blogg.no
Julie JJ

Fyyy fader hvordan opplevelse det der har måtte vært! Si ifra neste gang, jeg er med dønn!!

dato: 02.04.2012 | tid: 22:26 | blogg: http://jjj0.blogg.no
Zhyaan

såå nydelige bilder..

dato: 05.04.2012 | tid: 01:15 | blogg: http://zhyaan.wordpress.com
Beentherdonethat

Herregud så misunnelig jeg er. For en opplevelse da :)

dato: 08.04.2012 | tid: 14:57 | blogg: http://beentherdonethat.blogg.no/
♡ Silje Marie

Nå har jeg lest alle innleggene dine om Harnas, for en opplevelse det må ha vært! Gjorde meg bare enda mere gira. Dette er noe jeg SKAL oppleve! Masse herlige bilder og bra innlegg ♥ Er en smule misunnelig, og kan ikke vente til å legge ut på et slikt eventyr.

dato: 15.04.2012 | tid: 01:03 | blogg: http://www.siljeskaret.blogg.no
♥ Maja

Silje Marie: Hihi, så bra! Uansett om du drar til Harnas eller ikke - en slik reise MÅ du bare ta deg! Minner for livet :) Etter jeg er ferdig på høgskolen har jeg planer om å reise verden rundt noen måneder, kommer til å bli awesome :)

dato: 15.04.2012 | tid: 01:26 | blogg: http://majawl.blogg.no/

Skriv en ny kommentar:

Navn

E-post:

URL:

Kommentar:
bloglovin bloglovin bloglovin bloglovin bloglovin bloglovin


Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/28642169
hits