Bushmanland Tour

Heihei!  

Har endelig fått tilbake internett her, har prøvd å poste et innlegg om Bushmanland siden fredag. Det var i hvert fall virkelig en fantastisk opplevelse. Jeg har lært så mye denne uka, og fått oppleve ting jeg aldri kunne hatt sjansen til noe annet sted. Dette blir egentlig ganske overfladisk, for hvis jeg skal fortelle om alle inntrykk og alle hendelser kommer dette innlegget til å bli like langt som en bok.

 

Dag 1

Den første dagen gikk egentlig bare med til å kjøre i rundt 5-6 timer for å komme til Bushmanland. Og til å venne seg til at man faktisk kjører i 120 km/t over alle humper, og bilen blir utrolig nok ikke ødelagt selv om humpen er så stor at du hopper i setet. Fant fort ut at dette var ingenting. Er fortsatt overraska over at bilen (og vi) overlevde.
 

Herman, Tonje, Carro, Jeane, Kirsten, Amy og Cindy foran The Herminator!
 

Det var veldig rart å se, for når vi kjørte forbi en landsby eller "by", så var det bare en liten samling av blikkbokser der folk faktisk bodde. Akkurat som det fattige Afrika du ser på TV, utrolig trist og ganske ufattelig å se på. Men det var sånn det var overalt der.

På kvelden satte vi opp camp på en plass som het "Elephant Song", spiste middag og ble lært litt opp i stjernene og hvilke stjerner vi skulle navigere etter på nattskiftene for å se hvor lang tid det var gått. Hvert skift varte i ca 2 timer, og grunnen var at vi måtte holde liv i bålet så ingen ville dyr skulle komme, i tillegg til å høre etter dyr selv. For dette er faktisk et sted uten gjerder, vi bodde blant dyrene hele tiden og kunne aldri vite om det var en hyene, villhund eller elefant ved campen.
 

I gang med å sette opp teltene. 
 

Herman junior, Jeane og Herman rundt middagsbordet :-) (Heldigvis hadde han med mat, jeg trodde vi måtte fange vår egen middag hver dag)

 

Dag 2

Denne dagen var det tid for å møte Bushmennene. Og det var helt utrolig! Førsteinntrykket var bare "Wow, nå er vi virkelig i Afrika!" De gikk rundt i tradisjonelle skinnklær (kan vel knapt kalles klær), levde i knøttsmå stråhytter, ungene hang på ryggen og de hadde virkelig ingenting. Men de smilte hele tiden! Vi har så utrolig mye å lære av dem, og jeg er så glad for at jeg har hatt denne sjansen til å møte dem. De er i perfekt harmoni med naturen - de jakter i bushen, de sover i bushen og de lever i bushen. Men bruker ingenting mer enn det de akkurat trenger.
 

Noen av bushdamene, -ungene og en stråhytte bak.
 

 

Tro det eller ei, men her inne bor faktisk en hel familie! 
 

Her fikk vi lage vårt eget armbånd sammen med bushdamene, og de lager utrolig fine smykker!
 

Haha, ja, jeg er  møkkete. Men det er ingen nyhet, akkurat.

 

Første gangen vi prøvde å lage ild med pinner selv, noe som vi gjorde hver dag etterpå (siden vi ikke hadde lighterePrøvde også å skyte med pil og bue! Lagd kun av ting fra naturen, selvsagt. Vi fikk en blink vi måtte treffe, hvis ikke ble det ikke middag den kvelden - men heldigvis var Amy god til å sikte :-) 
 

Og så var det tid for dans og lek! Utrolig morsomt, kvinnene hadde en egen lek som ikke var så veldig lett. Og mennene har "selvsagt" lov til å bryte inn når de er leie av å se på, så da kom de og tok fra oss frukten vi brukte som ball. Dansen har jeg dessverre ikke bilde av, men tror vi danset en slags velkomstdans som var ganske innviklet den også.
 

 

Vi var en del timer hos bushmennene og ble litt kjent med dem, selv om de bare snakker på et rart klikkespråk. Etterpå kjørte vi en liten tur, hvorfor husker jeg ikke akkurat nå. Men vi fikk hvert fall vårt første møte med et Baobab-tre :-) 
 

Treehugger! Dette var ikke et veldig stort et, da.
 

På kvelden var det igjen tid for litt sang og dans, og det var utrolig morsomt å se måten bushmennene hadde tolket forskjellige dyr og hendelser og laget danser etter det (jeg var med på Ørne-dansen). Og måten de sang på! Jeg prøvde, men hadde ikke sjans til å bruke strupen min på den måten.
 

Bushmennene rundt bålet.
 

Kirsten, Cindy og Amy danser giraff-dansen!
 

Dette var en helt spesiell opplevelse, og noe jeg alltid har hatt lyst til å se. Å få være med innfødte Afrikanere og danse rundt bålet, det var bare helt fantastisk. Jeg smilte fra øre til øre hele tiden, kan ikke tro at jeg faktisk har fått vært med på noe slikt! En kultur som ikke kunne vært mer annerledes enn vår på noe som helst måte.
 

Etterpå var det mat og kos rundt vårt bål igjen, sånn som det var hver kveld :-) (Men det var tidlig kveld da, ettersom vi flere ganger stod opp før sola - altså mellom fem og halv seks noen ganger)
 

Denne natta sov vi også ute, selv om vi av sikkerhetsgrunner egentlig ikke har lov. Superkoselig å sovne rundt bålet under stjernehimmelen sammen med resten av Team Jackal :-)

 

Dag 3


Tonje er litt syvsover :-)
 

Herman og Rambo i en av sine daglige morgensanger!

Men for å oppsummere denne dagen i ett stikkord: Elefanter! 


I Norge har vi elg og i Namibia elefanter :-)

Vi dro ut for å se om vi kunne finne noen elefanter, og gjett om vi gjorde! Etter en litt treg start og humpete vei (det var som en berg- og dalbane, og jeg lo så jeg nesten grein! Utrolig morsomt, folk hoppet så høyt at de faktisk stanget i taket) så vi vår første elefant, en kjempestor hann. Og etter det bare ballet det på seg! Sluttallet kom opp i 77 elefanter, som er rekord så langt i år. Kjempeartig, og jammen er de store i virkeligheten altså.

Elefant nr. 2 som vi så, også den som var nærmest bilen.
 

Vi stoppet på en slags "utkikkspost" på savannen ved et vannhull for å spise lunsj. Her måtte vi også i gang med å lage tau, for Herman ville se et ordentlig tau fra oss for at vi skulle få middag. Det ble laget av spesielle planter som vi samlet, måtte klemme tur safta og tvinne sammen noen lange slags fibre. 

Prøver å finne ut hvordan dette funker (bilde stjelt av Tonje)
 

Har endelig begynt med tvinninga. Og Herman ble faktisk veldig imponert over tauet vårt! :-) Ordentlig solid og bra, selv om vi ikke gjorde det på den måten man egentlig skal)
 

Var veldig pent der! (Bilde stjelt av Tonje)
 

Også så vi giraffer en km unna! Så forresten fem stk fra hyttevinduet vårt her på Harnas en morgen også :-) 
 

Det var også løvespor oppå våre bilspor, så på den timen vi var der hadde det gått en løve kun en kilometer eller to unna. Spennende!
 

Og plutselig havnet vi oppi en flokk med elefanter!

Så da var det fram med både hagla og pistolen og kjøre på alt vi kunne og håpe at det ikke var noen på veien foran oss - for det var ingen sjans til å snu eller rygge, så da måtte Herman i så fall prøvd å skremme dem vekk. Noen av de i den store flokken virket litt sinte og på vei til å løpe på oss, men vi slapp det heldigvis. Spenning i hverdagen var det nå læll!

Vi begynte også å få veldig dårlig tid, for det er ikke en bra ting å kjøre midt mellom elefantflokker i mørket - plutselig står det en foran bilen. Så da var det full fart tilbake, og jeg tror alle kjente adrenalinet litt ei stund. Men skikkelig  moro :-)
 


Min størrelse 37-fot i forhold til en elefantfot :-)
 

Og så ble det mørkt, haha.

Denne dagen sov vi på en ny camp, Camp Bravo, litt mer ute i bushen. Var egentlig ikke en camp engang, bare en liten plass under et Baobab-tre :-) 

Dag 4

Startet dagen med å se soloppgangen i et annet svært Baobab-tre, var veldig koselig!Team Jackal :-)
 

 Trøttings Majings  

Denne dagen gikk med til å finne mat ute i bushen sammen med bushmennene. Var veldig interessant å få være med på, å se hvordan de kjenner bushen ut og inn og måten de bruker den på for å skaffe mat og alt de trenger for å overleve. Når vi gikk fant de plutselig noen røtter eller blader og begynte å grave fram diverse spiselige planter. De har også spesielle ritualer, for eksempel måtte alle vi jentene sitte mens de gravde fram vannplanten, ellers betyr det ulykke eller noe lignende.En stappfull Herminator! Sitter også et par bushmen i bagasjerommet, haha.
 Bushdamene graver opp en vannplante. Legg merke til hvordan babyene er med på absolutt alt, de hang også på ryggen når vi danset og lekte. 
 Amy og meg :-)
 I gang med å fortære en vannplante! Faktisk veldig god, smakte egentlig bare vann. Det er altså de bruker når de ikke har rennende vann.Ikke helt sikker på hva slags type smil dette er, men her er altså dagens lunsj! En bushpotato. 

Senere på dagen dro vi ut til en liten innsjø som kommer under regnsesongen, var veldig fint der. Fikk unnagjort årets første bad også :-)Hele Jackal team!

  

Dag 5
 Camp Bravo
 Morgenfugler :-)
 

Jeg vet egentlig ikke helt hva som var planen denne dagen, men den startet i hvert fall med å kjøre rundt en del og se på forskjellige ting og lete etter en ny camp. Siden det akkurat har vært en av de våteste regnsesongene på mange år, var ikke det bare, bare akkurat! Vi måtte kjøre gjennom svære innsjøer med en diger tilhenger bakpå bilen, noe som etter hvert ble ganske ekkelt. Vann begynte å pøse inn i bilen, vi satte oss nesten fast hele tiden og vi var egentlig livredde for at vi måtte ut og svømme tilbake - da hadde vi ikke hatt noen av sakene våre og bilen hadde vi sikkert ikke fått løs før vannet blir borte om noen uker. Heldigvis klarer Herminator (nesten) alt! Ble litt mer spenning i hverdagen gitt :-)
 Illustrasjonsbilde. Du ser det egentlig ikke så godt, men var vann nesten opp til vinduene på bilen.

 

Og vet du. The Herminator klarer seg gjennom en innsjø, men så kom det et laaaangt gjørmehull av en vei. Vi klarte oss noen meter, men så var det bom fast. Herman hadde ønsket at vi got stuck hele turen (han prøvde faktisk å sette oss fast i gjørma), men han var ikke helt overbegeistret for dette. Tilhengeren var nemlig på, i tillegg til reservehjulet under bilen, noe som gjør det veldig vanskelig å få løs bilen. Tja, vi prøvde, og prøvde en gang til, og prøvde enda en gang til, men vi kom ikke mye lenger. Etter et par timer klarte vi å komme oss løs, kjøre omtrent to meter, så satt vi like fast igjen.
 The Herminator har endelig møtt sin overmann
 Tilhengeren med all maten, teltene osv.
 Gjørmebad! Alle hadde lyst til å ha gjørmekrig, men det ble ikke noe av siden vi faktisk ikke får vasket det av oss ute i bushen.
 Smiler læll :-) Alle tok det veldig bra og synes egentlig det var morsomt å bli sittende fast
 Gjørme-warrior!
 Da ble det leftovers til lunsj ute i gjørmehullet, men ikke noe galt med det :-)

 

Til slutt ringte vi en annen bil for å dra oss ut, men guess what - it got stuck! Da måtte vi nesten bare le, det var for komisk.


Bil nr. 2 :-)
 

Vi klarte ikke å få den ut heller, så vi måtte ringe en tredje bil. Det begynte å bli mørkt, så til slutt satte vi oss i bilen og venta. Det var veldig koselig, vi satt i kanskje en halvannen time og sang og bare koste oss :-)
 

Thumbs up :-)
 

Endelig ble Herminator dratt løs :-)

Til sammen satt vi fast 5 og en halv time i gjørma, men det hele var bare en morsom opplevelse!Dag 6

Siste dagen startet med en helt fantastisk soloppgang! Og en fantastisk Herman, uten at jeg kan si noe mer enn det.
 

Vakkert. Herman gjorde dette til et av de mest betydningsfulle øyeblikkene i mitt liv. Og dette er et minne jeg kommer til å verdsette høyt.
 

Ellers så bare slappet vi av i sola, spiste sen frokost og spilte spill :-) Lie dice het det, gikk basically ut på at om du ble tatt i å lyve fikk du en eyeliner-strek i ansiktet. Var veldig artig!
 

Herman får tegne på Amy.
 

Så pakket vi ned campen rundt klokka ett (tror jeg, ettersom vi brukte sola til å se hvor mye klokka var), og dro.
 

Siste gruppebilde av Jackal Team, med masse eyeliner i ansiktet :-)
 


Solnedgang på veien hjem.

Bushmanland var en helt fantastisk opplevelse som jeg anbefaler alle på Harnas å dra på! Det er virkelig verdt det, du får oppleve en verden som er det totalt motsatte av vår. Her har jeg bare skrevet fort om det vi gjorde, men ikke om alle følelsene du får av denne turen. Når du kjører gjennom landsbyer og ser små barn som bærer på babyer, guttunger som tigger og stryker på magen sin fordi de er sultne, familier som lever på et par kvadratmeter med blikk. Eller, for å snu det helt rundt, når du ser bushmennene som omtrent ikke eier nåla i veggen smiler og er lykkelige av hver minste lille ting, når du våkner opp til en helt fantastisk soloppgang, eller verdens beste Herman som må ha minst tre gruppeklemmer om dagen. (Herman alene er faktisk grunn nok til å dra til Bushmanland, har aldri møtt en person som han, og han har det største hjertet i verden.)

Det er ikke noe glamorøst i det hele tatt, vi dusjet ikke på seks dager, måtte gå på do i et hull vi gravde selv, måtte lage bål av pinner hver kveld, gå rundt konstant møkkete. Men du får virkelig et helt annet syn på ting, og lærer mye om både deg selv, det å samarbeide som en gruppe og litt om hva som faktisk betyr noe i livet. Det er rett og slett en helt utrolig opplevelse, som jeg aldri kommer til å glemme :-)

 
Silje Zindellas

Utrolig fint innlegg og utrolig fine bilder!!!! Så utrolig heldig du er som fikk oppleve dette! Åssen bestemte du deg for å reise dit?

dato: 20.05.2011 | tid: 23:20 | blogg: http://zindellas.blogg.no
sigrid

Så mange fine bilder :-)

dato: 21.05.2011 | tid: 00:04 | blogg: http://sigrideegeland.blogg.no
Celine

Gud så spennende og mange flotte bilder! Må være litt av en opplevelse hvertfall jeg misunner dere for! :)

dato: 21.05.2011 | tid: 00:59 | blogg: http://fotobyme.blogg.no
anna marita

åh. dette var fine bilder! det virka himla spennande og fint. du er heldig, du.

dato: 21.05.2011 | tid: 14:02 | blogg: http://annamaritasbildeverden.blogspot.com
mamma

Litt av en tur dere hadde ute i bushen!Flotte bilder,Maja!Rart å se jenta mi i slike omgivelser.

dato: 21.05.2011 | tid: 20:16
CHARLETT

Helt utrolig at noen lever slik. Fantastiske bilder!

dato: 21.05.2011 | tid: 20:26 | blogg: http://charlett.blogg.no
elisabeth

ENDELIG! jeg har nesten blitt gal av å vente på blogging fra deg, og det, ååå, jeg har ikke ord! Det virker helt fantastisk å ikke dusje på en liten uke, klatre i monstertrær og å sitte på bakken mens man graver opp en plante :D

Jeg sitter benket foran pcen til det kommer et nytt innlegg!

-elisabeth

dato: 21.05.2011 | tid: 20:53
Silje Louise

Så utrolig kult!! Wow, må være litt av en opplevelse.

dato: 22.05.2011 | tid: 14:01 | blogg: http://fotosh.net/
Gaute

Klemme ut og stjålet, frøken Wentzel;)

dato: 23.05.2011 | tid: 18:55 | blogg: http://bolighandel1.no
rakelharboe.blogspot.com

Ser ut som en fantastisk reise! For en opplevelse :D

dato: 23.05.2011 | tid: 23:34 | blogg: http://rakelharboe.blogspot.com

Skriv en ny kommentar:

Navn

E-post:

URL:

Kommentar:
bloglovin bloglovin bloglovin bloglovin bloglovin bloglovin


Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/28100407
hits